Make your own free website on Tripod.com

GOLUBARSTVO

UDRUZENJE ZA ZASTITU I ODGOJ SITNIH ZIVOTINJA NOVI SAD

POCETNA STRANA
POLJSKI LUKS
UDRUZENJE ZA ZASTITU I ODGOJ SITNIH ZIVOTINJA NOVI SAD
KALENDAR IZLOZBI
BIBLIOTEKA ZA GOLUBARE
ODGAJIVACI GOLUBOVA
LINKOVI

grbns1.jpg

Udruzenje za odgoj i zastitu sitnih zivotinja ,,NOVI SAD,, iz Novog Sada predstavlja vodece i najtrofejnije udruzenje ovog tipa u Srbiji. Osnovano je 19. novembra 1962 i od tada sa uspehom popularise i afirmise ovu vrstu hobija. U okviru udruzenja postoji sedam klubova i to:

1. klub odgajivaca ukrasnih i privrednih golubova

2. klub odgajivaca golubova pismonosa

3. klub odgajivaca golubova visokoletaca

4. klub odgajivaca egzoticnih ptica

5. klub odgajivaca ukrasne zivine

6. klub odgajivaca rasnih zeceva

7. akvaristicki i teraristicki klub

Vec je postala tradicija da udruzenje svake godine organizuje dve izlozbe:

1. Izlozbu mladih grla poznatiju kao LORIST u okviru sajma lova i ribolova, koja se tradicionalno odrzava krajem septembra ili pocetkom oktobra odnosno na samom pocetku izlozbene sezone.

2. Medjunarodnu izlozbu sitnih zivotinja koja predstavlja najvecu manifestaciju ove vrste u Srbiji i na kojoj se izlazu najkvalitetniji primerci golubova, kunica i ukrasne zivine razlicitih rasa koje uzgajaju vodeci odgajivaci u zemlji. Na izlozbi je redovno zastupljeno oko 3000 eksponata, pre svega golubova, kunica i ukrasne zivine, i na njoj odmeravaju snage preko cetiristo odgajivaca iz nase zemlje. Na izlozbi svoj odgoj predstavljaju i odgajivaci iz vise inostranih zemalja. U okvirima izlozbe uvek se odrzavaju vise specjalki za razlicite rase golubova, zeceva i zivine. Dobro je poznata i velika berza koja se tradicionalno odrzava nedeljom tj. poslednjeg dana izlozbe i koja predstavlja dobru priliku za razmenu grla ali i za nabavku opreme i hrane neophodne za uspesan odgoj. Izlozba se zadnjih godina odrzava sredinom januara, kada izlozbena sezona dostize kulminaciju. Ova izlozba pored medjunarodnog karaktera cesto nosi i epitet savezne, odnosno predstavlja drzavni sampionat.

3. Sem ove dve izlozbe od pre nekoliko godina postoji i velika berza sitnih zivotinja koja se obicno odrzava krajem izlozbene sezone, najcesce u martu.

Od osnivanja udruzenja 1962 godine do sada je odrzano vise desetina izlozbi, od kojih su ogromna vecina imale medjunarodni karakter. Odrzan je i veliki broj saveznih izlozbi, a udruzenje se posebno ponosi cinjenicom da je 1984. godine imalo zadovoljstvo da bude organizator sampionata Evrope / INTERTAU / po cemu je jedinstveno u nasoj zemlji. Visegodisnja tradicija, ali i svakodnevni rad njegovih clanova svih generacija, ucinili su da udruzenje danas predstavlja najjacu instituciju za odgoj sitnih zivotinja, pre svega golubova u nasoj zemlji. Time i Novi Sad kao grad, na neki nacin predstavlja centar golubarstva, o cemu mozda najbolje svedoci cinjenica da je u njemu stvoreno ili se jos uvek radi na cak deset rasa golubova. Ove rase u svojim nazivima ponosno nose ime svog grada iz kog su ponikle. U stvaranju ovih rasa su ucestvovale generacije golubara iz Novog Sada, ali i iz njegove okoline. Ovi vredni odgajivaci su decenijskom mukotrpnom selekcijom i radom uspeli da stvore zaista lepe rase kao sto su: Novosadski belooki letac, Novosadski gacasti golub, Novosadski kratkokljuni jednobojni golub, Novosadski visokoletac, Novosadski srednjokljuni ogrlicasti golub, Novosadski srednjokljuni golub jednobojni, Novosadski belogacasti letac /Rasa u radu/, Novosadski kratkokljuni letac /Rasa u radu/, Novosadski prevrtac / Rasa u radu / i Novosadski prugasti golub / Rasa u radu /. Istorija golubarstva u Novom Sadu seze duboko u proslost i usko je vezana za samu istoriju grada kao celine. Mozda se tradicija golubarstva u Novom Sadu, veoma dobro manifestuje i cinjenicom da udruzenje svake godine organizuje dve izlozbe, od kojih je jedna najmasovnija u nasoj zemlji i predstavlja pravi odgajivacki spektakl. Tradicija je takodje da se odgajivaci, pre svega golubari, izuzev na sastancima, svake nedelje srecu i na cuvenoj Temerinskoj pijaci, koja se nalazi u neposrednoj blizini kluba. Na njoj razmenjuju mnoga iskustva stecena u odgoju, ali cesto i brojne kritike. Golubarska, tj. Temerinska pijaca predstavlja i mesto gde se mogu nabaviti vitamini, hrana i druge neophodne stvari za odgoj, ali i kupiti ili prodati golubovi, ptice i druge sitne zivotinje. Tokom svog skoro poluvekovnog postojanja, udruzenje je ostvarilo i veoma dobru medjunarodnu saradnju sa velikim brojem Evropskih drzava. Sankcije i blokada kojima je bila izlozena nasa zemlja su dovele da se ta saradnja naglo prekine, kao i da se golubarstvo generalno u nasoj zemlji prilicno unazadi. Medjutim, uprkos svim ovim cinjenicama jos uvek postoji saradnja sa svim okolnim, ali i nekim drzavama sa zapada, pa se cesto na izlozbi pojavljuju eksponati koje izlazu golubari iz: Madjarske, Rumunije, Makedonije, Nemacke, Republike Srpske, BiH, Hrvatske i jos nekolicine drzava. Iako saradnja na medjunarodnom planu uprkos ovoj cinjenici nije bas najbolja, u poslednje vreme se ulazu veliki napori da se ona u sto vecoj meri poboljsa i unapredi, sto je neobhodno za dalji napredak naseg hobija.

Udruzenje trenutno ima vise desetina clanova, pre svega golubara, od kojih su mnogi na samom vrhu odgajivacke lestvice kod nas, ali se ponose i brojnim uspesima u odgoju koje su postigli na inostranoj sceni. Opste je poznato da odgajivaci ovog udruzenja ostvaruju mnogobrojne uspehe u odgoju razlicitih rasa golubova, ukrasne zivine, kunica i egzota kako na domacoj, tako i na inostranoj sceni.

OSNIVACI UDRUZENJA:

Begojev Teodor, Beljin Jovan, Ber Ferenc, Ber Jozef, Brzak Borivoj, Drinjovski Vojislav, Erdeljan Tihomir. Kostic Sava, Lucic Jovan , Lucic Milos, Lucic Pavle, Milak Jovan, Moljac Stevan, Nikolasev Gojko, Pavlica Milos, Popov Milenko, Sijacki Predrag, Spanic Ladislav, Stankov Marko, Stanojevic Petar, Vejin Djordje, Vejin Teodor, Zagorcic Slobodan.

Ovde mozete videti nekoliko slika sa Medjunarodne izlozbe sitnih zivotinja koja je bila odrzana u Novom Sadu januara 2005. godine i na kojoj je bilo izlozeno preko 3000 eksponata od strane vise od 450 odgajivaca iz zemlje i inostranstva.

dsc00402.jpg

--------------------------------------------------

dsc00390.jpg

--------------------------------------------------

dsc00417.jpg

dsc00390.jpg

ADRESA UDRUZENJA: Jovana Cvijica br. 7; 21000 Novi Sad; Srbija; tel. 021/6622 - 511 Kontakt osobe: Djordje Maksic, (Predsednik centralnog udruzenja), tel. 021/ 6331 - 812 ; Todor Zikic, (Podpredsednik udruzenja) tel. 021/657 - 1796; mob. 064/ 341 - 1 - 644

SPISAK CLANOVA UDRUZENJA

POVRATAK NA VRH STRANE