Make your own free website on Tripod.com

GOLUBARSTVO

MERISKI / MORAVSKI / STRASER
POCETNA STRANA
POLJSKI LUKS
UDRUZENJE ZA ZASTITU I ODGOJ SITNIH ZIVOTINJA NOVI SAD
KALENDAR IZLOZBI
BIBLIOTEKA ZA GOLUBARE
ODGAJIVACI GOLUBOVA
LINKOVI

Ovaj naziv rase golubova pominje se negde 50-tih godina. Golub straser je u Nemackoj dugo bio prihvacen u vecem obimu nego u svojoj oblasti odakle potice i gde je nastao, a to je u juznom Morenu, na danasnjoj Austrijskoj granici. Prvobitna forma ovog goluba ostala je u svojoj postojbini manja, prirodnija i sposobnija za pronalazenje veceg dela hrane koja im je potrebna i koju su nalazili na obliznjim poljima i putevima.
Nakon drugog svetskog rata poceli su se odgajati kao veci i tezi primerci, ali je to daleko odstupalo od Nemackog tipa strasera, pa se zato morao voditi kao vlastita rasa tog podrucija i nositi ime Meriski straser.
To su vitalni golubovi, potpuno i lepo formiranog tela pa zato u Slovackoj imaju isti status kao Nemacki straser u Nemackoj. Ovom statusu je uglavnom doprineo njegov izgled i fascinantnost. Sto se tice obojenosti ovog goluba, ima ih u crvenoj, braon kovanoji bledoj formi. Zatim plava koja je odgajena u tamno plavom tonu, a postoje i belo-crne varijante u svim dozvoljenim nijansama. Meriski straser je golub snazne gradje sa sirokim, izrazenim grudima, skoro horizontalnog drzanja, srednjevisoko postavljen.Nastao je ukrstanjem moravskog florentinskog goluba, goluba gusana i obicnog poljskog goluba oko 1910 godine.

ms1.jpg
Moravski / Meriski / straseri ribaste boje

ms2.jpg
Crtez idealnog primerka Moravskog / Meriskog / strasera ribaste boje

Rade Ignjatovic

peckan@ptt.yu