Make your own free website on Tripod.com

GOLUBARSTVO

GADITANO GUSAN - Neumorni zavodnik
POCETNA STRANA
POLJSKI LUKS
UDRUZENJE ZA ZASTITU I ODGOJ SITNIH ZIVOTINJA NOVI SAD
KALENDAR IZLOZBI
BIBLIOTEKA ZA GOLUBARE
ODGAJIVACI GOLUBOVA
LINKOVI

Spanske rase golubova gusana postale su poznate tek u poslednjim decenijama. Sa velikom verovatnocom moze se reci da se ovde zapravo radi o najstarijoj formi ove grupe gusana.
Zato je i njihovo brojcano stanje vredno paznje. U nasem stolecu se pojavljuju jos neke kreacije ovih gusana. Jedna od njih je i Gaditano gusan.
Pocetci ovog goluba leze 80-90 godina u nazad.
Prvobitno ime ovog gusana je bilo Jerezano ili Gadiz gusan. Ova imena su nosili po gradovima u jugozapadnoj Andaluziji.U to vreme tamo nastaju mnogi golubovi gusani koji su bili medjusobno vrlo slicni, da bi konacno zadnjih godina bili nazvani jednim imenom, a to je Gaditano gusan, jer su tamosnji odgajivaci doneli takvu odluku. Za stav ovog goluba moze se reci da je uspravno stojeci, sa visokom i podpuno naduvanom gusom, za razliku od drugih golubova gusana koji su sa vodoravnim drzanjem i visecom gusom. Time Gaditano gusan najvise odgovara srednjeevropskom; idealnom golubu gusanu.
Pored naduvanosti guse i drzanja tela, oblik glave bez cela je i jedna od glavnih karakteristika ove rase. Sto se tice boje Gaditano gusana one mogu biti jednobojne kao i sareni, tj prskani u svim mogucim kombinacijama. Kao i ostale rase Spanskih gusana tako je i Gaditano gusan pun temperamenta i uvek je letacki raspolozen sto nije nikakvo cudo. Ovi golubovi se najcesce drze kao samci i koriste se za hvatanje golubica, jer su ovi golubovi poznati kao najveci zavodnici i udvaraci. tako prilikom njihovog udvaranja retko koja golubica moze ostati ravnodusna i ne prihvatiti poziv da podje u njegov golubarnik.

3333.jpg

Rade Ignjatovic

peckan@ptt.yu